1999 yılında iki kafadar tarafından yayınlanan Counter Strike hakkında pekte bilinmeyen 5 gerçeği sizler için bir araya getirdik. İşte Counter Strike bilinmeyenleri!
07.09.2015 / 15:40
Valve’in satış rekorları kıran serisi Counter Strike’ın son oyunu Global Offensive günümüzden yaklaşık olarak 3 yıl önce, 2012’de satışa sunulmuştu. Aradan geçen 3 yıla rağmen hala Steam’de en çok satanlar sıralamasında zirvede bulunan Counter Strike’ın geçmişine kısa bir yolculuk yapalım.
Counter Strike haritaları oyuncular tarafından yapıldı
Counter Strike ilk olarak 19 Haziran 1999 tarihinde beta olarak kullanıma sunulmuştu. Minh Le ve Jess Cliffe isimli iki kafadarın Half Life’ın basit bir modu olarak tasarladıkları Counter Strike, oyun yapısıyla kısa sürede popüler bir hale gelmişti.
Counter Terrorist ve Terrorist (Anti Terör Timi ve Teröristler) ekipleri arasındaki mücadeleyi konu alan yapım için Le ve Cliffe sadece bir tane harita hazırlamıştır. Oyunun betası oyuncuların beğenisine sunulduktan sonra aşırı ilgi görmüş ve bu durum Valve’in de dikkatini çekmişti.
Lee ve Cliffe oyuncuların ilgisi üzerine yeni haritalar yapmak için kolları sıvamış fakat buna hiç gerek kalmamıştır. Oyuncular kendi yaptıkları haritaları Le ve Cliffe’e göndererek oyuna eklenmesini sağlamış ve böyleceCounter Strike’ın harita sayısı bir anda 100’lü rakamlara ulaşmıştı.
Le ve Cliffe, Valve’de işe giriyor
Counter Strike’ın beklenmeyen başarısı Valve’in dikkatini çekmiş ve Gabe Newell, iki kafadara Valve’de çalışmaları için reddedemeyecekleri bir teklif sunmuştu. Aslında Gabe’in kafasında CS’in isim haklarını satın alıp bütün kontrolü Valve bünyesinde toplamak vardı.
Fakat Le ve Cliffe bu teklife yanaşmayınca, Gabe’te çareyi iki kafadarı Valvebünyesinde işe almakta buldu.
Le ve Cliffe’in Valve’in teklifini kabul etmesinin ardından Counter Strike’ın geliştirme sürecini Valve devralmış ve oyunda birçok yeniliğe imza atmıştı.
Her ne kadar Counter Strike’in geliştirme aşamasından Valve çalışanları sorumlu olsa da Le ve Cliffe daima oyunun kendini yenilemesi için fikirler sunmuştur.
CS’teki bot isimleri nereden geliyor?
Counter Strike her ne kadar online oynanan bir oyun olsa da, herkesin mazisinde botlara karşı mücadele ettiği bir kaç maç mevcuttur. Peki bu maçları yaparken, karşınıza ya da takımınıza aldığınız botların isimlerinin nereden geldiğini hiç düşündünüz mü?
Counter Strike’te bulunan tüm botlar, oyunun gelişimine katkı sağlamış olan insanların isimleridir. Örneğin oyundaki en güçlü iki bot (bu botlara halk arasında 100’lük olarak hitap ederiz) oyunun yapımcıları Le ve Cliffe’in isimlerini taşımaktadır. Bu botlardan birisi T takımında, diğeri ise CTtakımında bulunur.
Valve’in patronu Gabe Newell’ın ismi de CS’de bir bota verilmiştir. Gabeisimli bot, CS’teki en güçlü 3. bottur.
CS haritalarındaki grafitilerin anlamı ne?
Counter Strike’ta pek çok haritada duvarlarda ya da çevredeki nesnelerin üzerinde bazı isim ve benzeri şeyler yazar. İlk bakışta oyunla anlamsız ya da alakasız gibi görünse de tüm bu yazıların bir anlamı vardır.
Birçok haritada, o haritayı yapan kişinin kullandığı takma isme yer verilmiştir. Bu isim bazen bir duvarda, bazen bir arabada, bazen de duvara tutuşturulmuş bir kağıdın üzerinde yazabilir.
Örneğin Counter Strike’ın yapımcılarından Minh Le’nin takma ismi olan “Gooseman” Dust 2 haritasında duvarda yazan isimlerden birisidir.
Dust 2’de bombanın kurulduğu A bölgesinin arka kısmında, duvarda büyük harflerle “Goose” yazmaktadır. Bu yazının Minh Le’yi sembolize ettiği Valvetarafından da doğrulanmıştır.
Counter Strike’ta değişmeyen tek şey!
İlk olarak 1999 yılında yayınlanan Counter Strike’te aradan geçen yaklaşık16 senelik süre içerisinde pek çok değişikliğe gidilmiştir.
Haritaların modellemelerinden, silah tasarımlarına varana kadar birçok değişikliğin yaşandığı oyunda değişmeyen tek birşey vardır.
Counter Strike tarihi boyunca değişmeyen tek şey, raund sonlarında çıkan “Terrorist Win” ya da “Counter Terrorist Win” ibaresidir. Oyunda bu iki ses haricindeki tüm ses kayıtları elden geçirilmiş, yenilenmiş fakat bu iki ses kaydına dokunulmamıştır.